لوله داربستی
لوله داربستی چیست ؟
لوله داربستی ( pipe batter ) یکی از محصولاتی است که نحوه اتصال و کیفیت آن بسیار مهم می باشد چرا که عدم آگاهی از مشخصات آن ممکن سبب ایجاد خسارات زیادی گردد. لوله داربستی در حقیقت همان لوله صنعتی می باشد. این لوله ها تنها کاربرد صنعتی دارند و موارد مصرف آن ها در صنایع و سازه های گوناگون می باشد.
در این لوله ها هیچ گونه سیالی منتقل نمی گردد بنابراین در معرض آزمایشات آب یا گاز نیز قرار نمی گیرند.
مشخصات فنی لوله داربستی
لوله داربستی در دسته لوله درزدار قرار می گیرد که از ورق نورد گرم (ورق سیاه) شش متری تولید می گردد.
متداول ترین سایز لوله داربست 11.2 اینچ یا همان نمره 5 می باشد به همین دلیل در صنعت تحت عنوان لوله 5 نیز شناخته می شود. همچنین بیشترین ضخامتی که از این لوله در صنعت مورد استفاده قرار می گیرد ضخامت 2.5 و 2 میلی متر است. سایز استاندارد این محصول دارای قطر خارجی 48.3 میلی متر و ضخامت دیواره 3.2 میلی متر و طول 6 متر است.
این لوله در دو نوع سبک و سنگین و برای شرایط وزنی متفاوت فراهم گردیده اند.
اجزای داربست
- لوله سرتاسری: لوله های افقی هستند که داربست را در طول مهار کرده و برای ایجاد تکیه گاه و زیرتخته ای در طول سازه ایجاد می گردند.
- لوله زیر تخته ای: این لوله ها همانطور که از اسمش پیداست به صورت سرتاسری در سطح سازه تعبیه شده که برای تکیه گاه تخته ها نیز داربست به کار می روند.
- ستون داربست: ستون داربست تشکیل شده است از لوله قائمی که به صورت عمودی تکیه گاه کل سازه داربست را تشکیل می دهد و وظیفه انتقال وزن و بار داربست به زمین را داراست. لوله داربستی به صورت مایل به سمت ساختمان نصب می شود و معمولاً طول لوله 6 متری بوده ودر صورت نیاز به اضافه کردن طول لوله از بست های برشی استفاده می گردد.
- لوله شمعی: لوله هایی هستند که بر روی ساختمان مجاور و زمین قرار می گیرند.
- لوله قطری: لوله هایی هستند که به صورت قطری در سطح داربست تعبیه شده که وظیفه تعادل و جلوگیری از حرکت داربست را دارند.
- قید دیواره در گاهی: قید دیواره درگاهی لوله هایی هستند که در میان دو سطح به طور منظم با دیوار، پنجره، گوه کوبی شده که باعث مهار شدن داربست به ساختمان می گردند.
- قید: همان لوله هایی می باشند که قید درگاهی را به داربست متصل می کند.
عوامل موثر بر قیمت لوله داربستی
قیمت لوله داربستی به عوامل زیر بستگی می باشد:
- جنس لوله داربستی
- وزن لوله داربستی که وابسته به ضخامت و سایز لوله داربستی می باشد.
- سایز لوله داربستی که تعیین کننده اندازه قطر داخلی و قطرخارجی لوله داربستی می باشد.
- ضخامت لوله داربستی که متداولترین ضخامت 2 و 2.5 میلیمتر می باشد.
روش تولید لوله داربست
روش تولید لوله داربست و همچنین انواع لولههای درز مستقیم به این صورت است ورق سیاه با عبور از غلطکهای متوالی به مرور خم میشود تا ۲ لبه آن به یکدیگر برسد.
بعد از اتمام عملیات خمکاری، ۲ لبه بوسیله جوشکاری به یکدیگر متصل میشوند تا لوله از استحکام لازم برخوردار باشد. در نظر داشته باشید که در فرایند خمکاری، ضخامت ورق به کار رفته به عنوان ماده اولیه فاکتور بسیار مهمی است.
در لولههای داربستی استفاده از ورق ۲ تا ۳ میلمتری رایجتر است و همین عامل باعث ایجاد اختلاف در قیمت لوله داربست میشود.
بست لوله داربستی
- بست ها و گیره های فلزی و چدنی: بست های ۴ پیچ بهترین گزینه برای نصب داربست فزی می باشند و نوع اتصال لوه به لوله در داربست بندی به صورت ۹۰ درجه می باشد قابلیت تحمل فشار ۱۲۰۰ کیلوگرم در داربست بندی
- پست گردون: مانند بست های ۴ اینچ ولی به اتصال در داربست بندی به صورت بیشتر یا کمتر از ۹۰ درجه قابل تغییرات قابلیت تحمل فشار ۱۰۰۰ کیلو در عملیات داربست بندی.
- بست چهارپیچ: معمولا در جایی که جهت های داربست فشار بیشتری باید تحمل کنند را در زیر بست های داربست فلزی بود
- بست تک پیچ یا قائم: در مواقعی که از داربست بعنوان کفراژ و یا قیمه استفاده می شود و در داربست ساختمانی و صنعتی معمولا جایی ندارد.
